Den här bloggen fokuserar på Demokratiska Republiken Kongo, på de övergrepp som sker mot landets barn i det ständiga sökandet efter mineraler i landet; mineraler som gör det möjligt för Apple, Nokia m fl att tillverka och sälja mobiltelefoner, datorer med mera. Hur ser situationen i Kongo ut, och vad kan göras för att förbättra situationen för de utsatta barnarbetare som arbetar under dessa oacceptabla förhållanden?
tisdag 8 juni 2010
Fortsatt utvinning av den afrikanska kontinenten
Apropå Ekots rapport kring det svenska bolaget Lundin Petroleum AB väcks tankar kring utvinningen av råvaror från den afrikanska kontinenten, men även kring internatioenallt ansvar och globaliseringens mörkare sida. Det gör att frågor kring mänsklighet blir aktuella. Att alls diskutera ämnet här görs då internationella bolag systematiskt och ohämmat utvinner råvaror såsom olja och coltan i Afrika medan omvärlden med dess lagar och internationella regler ser på. I Sudan såsom i Kongo, i Ghana såsom i Sydafrika.
Lundin Petroleum AB har utvunnit olja i det krigsdrabbade landet Sudan vilket bland annat fått förödande följder för landets befolkning, enligt ECOS, en sammanslutning av ett 50-tal internationella frivilligorganisationer (sverigesradio.se/nyheter, 2010-06-08). Människor har varit tvungna att fly från sina hem i det område som LP med våld helt enkelt ödelagts:
"Urskillningslösa attacker mot civilbefolkningen, nedbränning av bostäder, plundring, förstörelse av livsförnödenheter, dödande av civila, våldtäkter på kvinnor, kidnappningar av barn, tortyr, och tvångsförflyttningar."(sverigesradio.se/nyheter, 2010-06-08).
ECOS har intervjuat ögonvittnen och tagit en rad flygfoton över det aktuella området, som klart visar på hur området avfolkats. Trots detta förnekar Lundin Petroleum förnekar och menar att bolaget utgått från de regler som finns och tillbakavisar därmed anklagelserna. ECOS å sin sida menar att de drabbade i Sudan måste bli kompenserade med ekonomiskt stöd av LP.
Låt oss dock backa tillbaka bandet något. Människor har dött. Människor har fördrivits från deras egna hem. Hur kan dessa liv kompenseras? Hur kan en händelse som denna alls ske? Skulle det kunna hända i Sverige? Att ett bolag från ett annat land tillsammans med den nationella armén bombar delar av landet, för att fördriva befolkningen? Tanken är troligen för de flesta otänkbar. Men i Sudan har det hänt, 50 olika organisationer har konstaterat att det faktiskt hänt. Ofattbart eller inte.
Vad kommer då att ske nu? LP förnekar brott, ECOS menar att kompensering bör ske. I det fredsavla som tecknats av LP förklaras att man är skyldig att kompensera eventuell lokal befolkning som kan komma att lida på grund av utvinningen. Enligt professorn i internationell lag Said Mahmoudi är det främst den nationella regeringen som kan komma på tal då det gäller ekonomisk kompensation.
Den egentliga frågan vi bör ställa oss är vad det är för spelregler som internationella bolag utgår ifrån, när det är möjligt för dem att gå in i ett redan krigsdrabbat land och att därifrån utvinna olja för egen vinning. Och om man bortser från internationella regler och lagar kan man ställa sig frågan:
är det mänskligt?
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar