Den här bloggen fokuserar på Demokratiska Republiken Kongo, på de övergrepp som sker mot landets barn i det ständiga sökandet efter mineraler i landet; mineraler som gör det möjligt för Apple, Nokia m fl att tillverka och sälja mobiltelefoner, datorer med mera. Hur ser situationen i Kongo ut, och vad kan göras för att förbättra situationen för de utsatta barnarbetare som arbetar under dessa oacceptabla förhållanden?

måndag 15 mars 2010

Utvinning av mineraler i Kongo


I östra DR Kongo finns stora mängder koltan och kobolt, mineraler som används för att tillverka bland annat mobiler och bärbara datorer. Dessa naturtillgångar har sedan en lång till exporterats ut ur landet och antalet barn som arbetar i gruvor är otroligt stort. Dagen.se skrev en artikel om dessa barns utsatthet och Sofia Walan från Sveriges kristna råd menar att situationen är akut (dagen.se):

- Otroligt många barn jobbar i gruvorna. Det är förbjudet enligt lag, men det finns ingen kontroll.

Inkomsterna från gruvorna går inte sällan till beväpnade grupper i landet - med andra ord går de pengar som man köper en bärbar dator eller en mobil för möjligen till konfliktdrabbade delar av Kongo vilket leder till en fortsatt förfärlig situation för de barn som arbetar i gruvorna där. Dödligheten är hög och arbetsvillkoren under all kritik. Sofia Walan uppmanar företag och privatpersoner att agera:

- Vi uppmanar inte att bojkotta mobilföretag, men vi vill att man ska veta att mobilen man köper har tillverkats på ett schysst sätt. Att inga barn har utnyttjats eller att inga konfliktmetaller finns i.

Frågan är enligt min mening huruvida en kunskap kring dessa omständigheter finns i Europa idag. Vilka företag är det som opererar i Kongo idag? Vilket ansvar bär Siemens, Ericsson och Nokia för det barnarbete som sker i Kongo idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar