Den här bloggen fokuserar på Demokratiska Republiken Kongo, på de övergrepp som sker mot landets barn i det ständiga sökandet efter mineraler i landet; mineraler som gör det möjligt för Apple, Nokia m fl att tillverka och sälja mobiltelefoner, datorer med mera. Hur ser situationen i Kongo ut, och vad kan göras för att förbättra situationen för de utsatta barnarbetare som arbetar under dessa oacceptabla förhållanden?

tisdag 6 april 2010

Vad kan göras?

MakeITfair, Swedwatch, Svenska kyrkan, filmskapare och facebookgrupper, och så privatpersoner som jag: många är vi som vill se en förändring i Kongo. Enligt en rapport från 2009 hävdar Swedwatch att "allt fler elektronikföretag strävar efter att ta ansvar för metallerna de använder" (Swedwatch 2009). 2010 ser situationen dock oförändrad eller rentav värre ut i delar av Kongo, enligt ett flertal källor (Amnesty International, Arbetaren). Sydsvenskan rapporterade nyligen om runt 300 mördade civila i Haut-Uele-provinsen i december 2009.

Med andra ord forsätter den totala hänsynslösheten i Kongo att hägra medan omvärlden i stort passivt ser på eller blundar, detta för att kunna fortsätta utvinna mineraler och på så vis göra ekonomiska vinster. Man kan tycka att det idag på ett sätt än värre, då man idag vet hur situationen ser ut och inte kan påstå att man inte vet vad som pågår. Barnarbetare, kvinnovåldtäkter, våld mot de civila är vardag för folket i Kongo och situationer ser alltså ut fortgå, oförändrad.

Vad måste göras för att förändra denna omänskliga utsugning av ett helt land och ett folk? Information måste ges, men med den informationen måste vi gå vidare till aktion. För vad hjälper det att vi vet, om vi ändå inget gör?

En total bojkott av företag som utvinner mineraler i konfliktdrabbade zoner i Kongo är en typ av aktion som borde verkställas, omgående. Frågan är hur många som är villiga att göra en uppoffring för folket i Kongo, och för deras rättigheter till ett värdigt liv i fred och självständighet.

2 kommentarer:

  1. Hejsan Frida!

    Tänkte bara tala om att jag och en kompis startat en kampanj som heter Rättvis elektronik!, som syftar till att skapa resurser för organisationer och enskilda aktivister att uppmärksamma den här frågan. Kolla in http://rattviselektronik.wordpress.com/

    MVH Micael

    SvaraRadera